Pienoiskiväärilajit

Yleistä

Kivääriammunta rajoittuu ulkoratakaudella seurassamme pienoiskivääriammuntaan. Kivääriampujan "arsenaali" on varsin kattava. Varustuksiin kuuluu tarkoitukseen suunnitellut takki, housut ja kengät. Lisäksi tarvitaan kaukoputki, hihna ja ampujankäsine kiväärin kannattelemiseen.

Pienoiskiväärikaliiberi on .22 ja ase painaa n.7 kg. Ampumaetäisyys on 50 metriä. Suoritteet ammutaan omassa tahdissa ja kivääriampujan toiminta onkin varsin verkkaista verrattuna esim. olympiapistooliampujan nopeatahtiseen suoritukseen.

Ampujia yhteen kokoavana toimintana julkaistaan huhtikuulla ohjelma, jossa kivääriammuntaa eri lajeissa noin kolmena päivänä viikossa. Nämä yhteiset "jäsentenväliset" ovat olleet varsin suosittuja myös sosiaalisessa mielessä. Voi vaihdella kuulumisia ja pieni kilpailu kohentaa myös omia taitoja.

Lajit

Pienoiskivääri makuu ammutaan 60 laukausta makuulta. Ampuja makaa alustan päällä, kivääri tuettuna kyynärpäiden varaan. Olkavarren ja kiväärin välillä apuhihna. Ampuma-aika on 75 minuuttia.

Pienoiskivääri 3 x 40 ls. ammutaan 40 laukausta, kustakin kolmesta eri asennosta. Ensin 40 laukausta makuulta. Seuraavaksi pystyasento ja lopuksi vielä 40 ls. polviasennosta. Ampuma-ajat ovat makuu 45 minuuttia, pysty 75 minuuttia ja polvi 60 min. Ns. puoliottelu on edellisestä puolitettu kilpailu, jossa ammutaan kustakin asennosta 20 laukausta. Olympialajina naiset ampuvat 3 x 20 ls. ja miehet 3 x 40 ls.

Pysty ei ole virallinen olympialaji, mutta kuuluu seuramme "ohjelmistoon" vaikean pystyasennon harjoittamiseksi. Kilpalaukauksia on 60 ja ampuma-aikaa 1 h 45 min.

Suomen Ampumaurheiluliiton sivuilla on laajemmin esitelty eri ampumalajeja.

Ampumarata

Käytössämme on Mäntsälän Hirvihaarassa oleva ampumarata. Katso tarkempia tietoja seuratiedotteesta.