Ruutipistoolilajit

Yleistä

Pistooliammunta on ehkä monipuolisuutensa ansiosta suosituin tarkkuusammunnan muodoistamme. Eri pistoolilajeissa voi erikoistua nopeatempoisten ja "omaan" tahtiin suoritettavien lajien väliltä. Pistooliammunnassa ei sallita erikoisvaatteita - matalavartisia ampujainkenkiä lukuun ottamatta - joten menestys ei ole kiinni varusteista. Kuulosuojaimet, kaukoputki ja pistooli riittävät.

Radat ovat pääosin ulkoratoja, joten toiminta on leveysasteillamme ns. ulkoratakauden laji. Aseena käytetään lähes poikkeuksetta puoliautomaattipistoolia (pois lukien 50m:n pistooliammunta). Kaliiberi on .22 (ns. pienoiskiväärikaliiberi) muissa lajeissa paitsi isopistooliammunnassa, jossa se on .32. Ampumaetäisyys on pääsääntöisesti 25 metriä (pl. 50m:n pistooli) ja laukauksia suoritteessa ammutaan 60.

Ampujia yhteen kokoavana toimintana seura järjestää kesäisin sarjakilpailuja eri lajeissa. Näistä kisoista voi aloittaa kilpailu-uransa ja testata hermojen lujuutta ennen siirtymistä kansallisiin kilpailuihin. Osallistua voi sarjakilpailuihin toki puhtaasti harrastusmielellä. Nämä yhteiset "jäsentenväliset" ovat olleet varsin suosittuja myös sosiaalisessa mielessä. Tilaisuuksissa voi vaihdella kuulumisia ja pieni kilpailu kohentaa myös omia taitoja. Kesän ohjelma julkaistaan huhtikuussa.

Lajit

Olympiapistooli on nopeatempoisena kiehtovaa katseltavaa. Ampumaetäisyys 25 m. ja jokaisella ampujalla on viisi ns. pikaosan taulua vierekkäin. Ammutaan viiden laukauksen sarjoja seuraavasti: Taulut kääntyvät esiin kahdeksaksi sekunniksi, jossa ajassa ampujan on kohotettava ase ja ammuttava viisi laukausta, yksi kuhunkin tauluun. Seuraavaksi sama toistetaan taulujen ollessa kuusi sekuntia näkyvissä ja lopuksi vielä taulujen ollessa vain neljä sekuntia näkyvissä. Kutakin viiden laukauksen sarjaa ammutaan kaikkiaan neljä kertaa, jolloin yhteistulos on laskettavissa 60:stä laukauksesta.

Urheilupistooli on Olympialajina naisille, mutta muodostunut kansalliseksi lajiksemme, joten se on eniten seurassamme harrastettu laji. 60 laukauksen suorite jakaantuu 30 laukauksen tarkkuusosaan ja 30 laukauksen pikaosaan. Kullakin ampujalla on yksi taulu. Tarkkuusosiossa ammutaan viiden laukauksen sarjoja. Ampuma aika on kuusi minuuttia. Pikaosuus ammutaan hiukan suurempiin tauluihin viiden laukauksen sarjoissa, siten että taulu kääntyy kutakin laukausta kohden kolmeksi sekunniksi näkyviin ja seitsemäksi sekunniksi piiloon.


Pienoispistooli on tämän lajin nimitys maassamme ja ainoa ero on siinä, että aseessa ei ole rajoituksia. Naisten urheilupistoolissa liipaisimen jäykkyys tulee olla 1 kg.

50m:n pistooli (ent. vapaapistooli) on ehkä pistooliampujien "kuninkuuslaji". Vaikeusaste on korkea, sillä ampumamatka on muista poiketen 50m. 60 laukauksen kilpailu ammutaan omaan tahtiin, ampuma-ajan ollessa 2 tuntia. 50m:n pistoolissa aseen ja kahvan virittely mieleisekseen on vapaampaa kuin muissa lajeissa. Lisäksi tässä lajissa ei rajoiteta liipaisimen jäykkyyttä.

Vakiopistooli on saman tyyppinen kuin urheilupistooli. Siinä ammutaan neljä viiden laukauksen sarjaa tarkkuusosan tauluun, ampuma-ajan ollessa sarjoille 2,5 minuuttia, 20 sekuntia ja lopuksi 10 sekuntia.

Isopistooli poikkeaa .22 kaliiberin säännöstä. Isopistoolin kilpailuohjelma on samanlainen kuin naisten urheilupistoolin. Pistoolin kaliiperi on tavallisesti .32 ja usein näkee myös käytettävän revolveria. Aseen laukaisuvastus on 1 kg. Kilpailun kulku on kuten urheilupistoolissa. Laji on perinteikäs sotilaslaji.

Suomen Ampumaurheiluliiton sivuilla on laajemmin esitelty eri ampumalajeja.

Ampumarata

Käytössämme on Mäntsälän Hirvihaarassa oleva ampumarata. Katso tarkempia tietoja seuratiedotteesta